ОБЕРЕЖНО МЕНІНГІТ

2013-10-11

Менінгіт, симптоми і лікування менінгіту

Менінгіт - запалення оболонок головного та спинного мозку. Тобто при цьому захворюванні самі клітини головного мозку не ушкоджуються, запальний процес розвивається зовні.

Пам'ятаєте, ще з дитинства нам батьки часто говорили: «надінь шапку, застудишся, менінгіт заробиш». Ми звичайно і не підозрювали, що це за страшний звір такий менінгіт і швидше ставилися до цього з зневагою. Спробуємо розібратися, - чи дійсно страшний цей менінгіт, як нам його малюють.

Збудники менінгіту віруси, бактерії, гриби. Захворіти на менінгіт можна в будь-якому віці. Швидше захворюваність залежить не від віку, а від стану організму. Так, наприклад, недоношеним дітям (так як вони ослаблені) менінгіт загрожує перш за все. Так само до групи людей, які більш схильні до хвороби, можна віднести людей з різними вадами центральної нервової системи, з травмами голови або спини. У цілому ж багато чинників, які, так чи інакше, впливають на захворюваність.

Наслідки менінгіту як таких не має. Після перенесеної хвороби людина стає таким же, яким він був до неї, - органи, системи не страждають. Але бувають винятки і досить серйозні. Може настати повна сліпота, глухота, затримка у розвитку і навіть кома і смерть. Такі ускладнення бувають рідко. Якщо вірити статистиці, то вона стверджує, що в Москві такі наслідки бувають лише в 1-2 відсотках випадків. Після перенесеного менінгіту повторного захворювання не відбувається, але бувають і виключення.

Менінгококовий менінгіт починається гостро з високої лихоманки, ознобу. У перший-другий день у більшості хворих з'являється геморагічний висип. Менінгеальні симптоми з'являються також на першу-другу добу хвороби. Спинномозкова рідина каламутна, молочно-білого або жовтуватого кольору, містить в 1 мл кілька тисяч нейтрофілів, в цитоплазмі яких часто видно характерні бобовидний диплококи; при посіві можна виділити культуру збудника. Кількість білка значно підвищений, глюкози - знижене. За допомогою імунологічних методів у цереброспінальній рідині можна виявити антиген збудника, а використовуючи полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР) - його ДНК. У крові різко виражені островоспалітельние зміни. Якщо не проводити відповідного лікування, летальність при менінгіті досягає 50%. При своєчасній терапії летальність становить менше 5%, головним чином за рахунок важких форм менінгококкцеміі, ускладнених інфекційно-токсичним шоком, при якому поразка оболонок мозку слабо виражене.

Пневмококової менінгіту, як правило, передує отит, синусит або пневмонія, але у половини хворих він протікає як первинний. Початок гострий, менінгеальний синдром виявляється дещо пізніше, ніж при менінгококовому менінгіті. Навіть за умови ранньої госпіталізації хвороба швидко прогресує, рано з'являються розлади свідомості, судоми, нерідко парези черепних нервів, геміпарез. Цереброспинальна рідина гнійна, часто ксантохромная, виявляються внеклеточно розташовані ланцетовидной форми диплококи. У зв'язку з швидким залученням в процес речовини і шлуночків мозку, швидкої консолідацією гнійного ексудату летальність досягає 15-25%, навіть якщо терапія почала проводитися на ранніх термінах.

Менінгіт, що викликається гемофільної палички, частіше спостерігається у дітей до 1 року; може починатися як гостро, так і поступово з лихоманки, катаральних явищ. Менінгеальні симптоми з'являються на другий - п'ятий день хвороби. При цьому у дітей до 1 року найбільш серйозними симптомами можуть вважатися зригування або блювання, невмотивований пронизливий крик, вибухання і припинення пульсації джерельця.

Великі труднощі представляють для діагностики менінгіти у хворих, які отримували лікування антибіотиками в недостатніх для одужання дозах. У цих випадках температура тіла знижується до 37,5 - 38,5 ОС, регресують менінгеальні симптоми, головний біль стає менш інтенсивною, але зберігає завзятий характер, часто залишається нудота, рідше блювота. Через кілька днів у зв'язку з поширенням процесу на шлуночки і речовина мозку настає різке погіршення стану хворих. З'являється общемозговая і вогнищева неврологічна симптоматика. У цій групі хворих летальність і частота залишкових явищ різко зростають.

Вірусні менінгіти можуть починатися з симптомів, властивих відповідної інфекції, тоді як картина менінгіту розвивається пізніше. У цих випадках спостерігається двохвильовий перебіг хвороби. Але менінгіт з перших днів може бути і головним проявом хвороби. На відміну від гнійних бактеріальних менінгітів, в цьому випадку лихоманка помірна, менінгеальні симптоми з'являються на другий-третій чи п'ятий-сьомий дні з моменту початку захворювання, іноді пізніше. Незважаючи на інтенсивну головний біль і погане самопочуття хворих, менінгеальні симптоми виражені помірно, часто не в повному обсязі, розлади свідомості (виключаючи вірусні менінгоенцефаліти) не характерні. Люмбальна пункція з евакуацією 4-8 мл цереброспінальної рідини приносить хворому виражене полегшення.

Цереброспинальна рідина прозора, кількість клітинних елементів вимірюється десятками чи сотнями, більше 90% лейкоцитів складають лімфоцити. (Іноді в перші два дні хвороби можуть переважати нейтрофіли. У цих випадках через один-два дні слід щоб уникнути діагностичної помилки повторити дослідження.) Вміст глюкози підвищено або нормальний, кількість білка може бути як знижений (розведений ліквор), так і незначно підвищений, при посіві цереброспінальна рідина стерильна (асептичний менінгіт). У результаті імунологічних досліджень в цереброспінальній рідині можна виявити антигени вірусів або антитіла, методом ПЛР - наявність вірусної нуклеїнової кислоти. Картина крові у більшості випадків мало характерна.

Туберкульозний менінгіт, який раніше обов'язково закінчувався смертю хворого, в даний час зустрічається частіше, причому в більшості хворих він є першим клінічним проявом туберкульозної інфекції. Нерідко туберкульозний менінгіт перебігає атипово, тому при наявності великої кількості ефективних протитуберкульозних препаратів летальність складає 15-25%. Зазвичай хвороба починається з лихоманки. Через кілька днів з'являється головний біль і блювота. Менінгеальні симптоми з'являються на третій - десятий дні хвороби. Досить часто виявляються парези черепних нервів. До кінця другого тижня, іноді пізніше, розвиваються загальномозкові симптоми. При відсутності специфічної терапії хворі гинуть до кінця місяця, але навіть неспецифічна терапія може продовжити життя хворого до 1,5-2 місяців. Важливо підкреслити, що нецеленаправленно терапія аміноглікозидами, рифампіцином, а також будь-якими іншими антимікробними препаратами може викликати тимчасове поліпшення, що значною мірою ускладнює діагностику. Цереброспинальна рідина при туберкульозному менінгіті опалесцююча, витікає під високим тиском. Кількість лейкоцитів (переважно лімфоцити) становить від декількох десятків до трьох-чотирьох сотень в 1 мкл. Вміст білка, як правило, підвищено; кількість глюкози - з другої-третьої тижня хвороби - знижено, осадові проби різко позитивні. Мікобактерії туберкульозу в цереброспінальній рідині виявляється дуже рідко. Для підтвердження діагнозу важливо виявлення антигенів збудника ІФА, виявлення легеневого процесу (частіше міліарний туберкульоз).

Лікування менінгіту

Незалежно від віку лікують хворого на менінгіт в лікарні. Лікування комплексне. Складається з антибіотиків, противірусних препаратів. Можливі, при важких станах реанімаційні процедури. Менінгіт виліковується повністю.

Для профілактики менінгіту в деяких випадках (ослабленим хворим, тим, хто змінює місце проживання, потрапляє в ті місця, де є найбільша вірогідність зараження менінгіт) робиться щеплення. Але, на жаль, проти всіх видом менінгітів щеплень немає. Тому ніхто від захворювання не застрахований на всі 100%. Та й те щеплення, що на сьогодні застосовується - діє не більше 4 років.

А неспецифічної профілактики проти менінгіту типу вітамінів, дотримання особистої гігієни або носіння - неношеними головних уборів не існує. Головне вчасно звернути увагу на симптоми хвороби і викликати лікаря.

Кiлькiсть переглядiв: 287

Коментарi

  • AdrianPex

    2015-11-07 11:08:03

    СК «Кубань Развитие» — это стремительно развивающаяся фирма, которая объединила коллектив профессионалов и опытных специалистов, понимающих, что в любом ответсвенном деле нет мелочей. [url=http://kuban-razvitie.ru/prodazha-kvartir-v-sochi/]купить новую квартиру в сочи[/url]. Точность, аккуратность, чёткость, работа по инструкции — это самые главные понятия в такой отрасли, как строительство. Внимание к деталям гарантирует лучший результат. И это стиль нашей фирмы. Именно такой подход к деятельности...